Tek Parti İktidarlarında Gazete Haberciliği
Gazete haberciliği üzerine çalışma yapan akademisyenler ve bu alanda eğitim alan lisan, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için oldukça faydalı olabilecek bir bölüm. Yeni ve Geleneksel Medya Okumaları kitabı içinde yer alan; 1980’den Günümüze Türkiye’de Tek Parti İktidarlarında Gazete Haberciliği” başlıklı bölümde gazete haberciliği iktidar ve basın arasındaki ilişki açısından ele alınıyor. Medya ve İktidar ilişkisi, basın ve iktidar hakkında kaynak kitap arayanlar için oldukça özel bir çalışma.
Özetle ilgili bölümde anlatılanlar ise şöyle; pek çok gazetede iç politika konuları öncelikli olarak yer bulmakta, devletin yapısı ve işleyişi ile ilgili olaylar, gündemi etkin biçimde belirleyerek, gazetelerin ve siyasi kuruluşların gündemlerini birbirine bağlı kılmaktadır. Bu örnekler ağırlıklı olarak iç ve dış politika konularında olmakta, ayrıca ulusal güvenlik, ekonomi, yargı ve medyanın da dâhil olduğu özel sermaye kuruluşlarının yapısı gibi siyasetin temel bileşenlerini de kapsayabilmektedir.
Bu işleviyle basın, kamunun beklentileri açısından belirsiz görünen konuları şekillendirmekte, topluma, destekleme ya da karşı çıkma yönünde bir takım olasılıklar sunmakta, kamuoyu oluşturmada en belirgin rolü üstlenmektedir. Tüm bu nitelikleriyle basın ve siyaset ilişkisi, ülkemizde her dönemde anlamlı ve incelemeye değer bir konu olarak önemini korumuştur. Bu çalışma, 1980’den günümüze, basında yer alan siyasal haber yoğunluklarını inceleyerek, iktidar ve habercilik arasındaki ilişkiyi 30 yıllık bir dönemi kapsayacak şekilde değerlendirmektedir.
İlgili bölüm dışında eserde 9 farklı başlıkta medya ile ilgili konular ele alınmaktadır. Kitap, medya alanında çalışma yapacaklara destek olacak niteliktedir.
Kitabı satın almak için linki tıklayabilirsiniz: Satış Sayfası
Ana Sayfa Fotoğrafı: Photo by Roman Kraft on Unsplash