

Kitap ve Çocuk
Çocuğunuzun İçindeki Yazarı Ortaya Çıkarın!
Maksim Gorki: “Her kitap beni kalabalıktan, düzeysizlikten insanlığa, insancıllığa yükselten; daha iyi bir yaşamı anlamama ve ona karşı derin bir susuzluk duymama neden olan bir basamaktır” diyerek kitabın yaşamına kattığı güzellikleri anlatır (diledebiyat.net, Erişim Tarihi: Ocak 2018). Gorki’nin de belirttiği gibi, insanlığa, insancıllığa yükselmenin aracı olan kitap okuma ya da okuma eylemi, çocuklarına daha iyi bir yaşamı hedefleyen ebeveynlerin yegâne eylemi ve amacı olmalıdır. Zira yaşamımıza kattığı güzellikleri ve yaşamın anlamını kavramadaki derin susuzluğumuzu gideren kitabın çocuklara benimsetilmesi, sevdirilmesi onları teşvik ile mümkündür. Kitap ve çocuk iletişimini kurun.
Çocuklar hayatlarına dair yaşanmışlıklarını sadece ders ya da test kitapları ile değil, masallar, hikâyeler, ulusal ve evrensel klasik eserler ile tecrübe etmelidirler. Gelecekte mimar, mühendis, avukat ya da doktor olacaklara “Sen nasıl bu aşamalara geldin!?” sorusunu yönelttiğinizde, birçoğu size “Ben çocukken en çok kitap okumayı severdim, hayata dair güzellikleri böyle öğrendim” der. Zira çocuk gelişimi uzmanlarının birçoğu, hatta öğretmenlerin birçoğu “Çocuklarınıza kitap okutturun!” öğüdünde bulunurlar. Burada amaç, okuma eyleminin zamanla çocuklara zihinsel süreçlerde kattığı anlama ve anlamlandırma güdüsünün gelişimidir.
Çocuğun kitapla tanışmasında, kitabı sevmesinde, kitapla birlikteliğinin uzun sürmesinde aile, öğretmen, okul ve kurumlara bazı görevler düşmektedir. Çocuğun kitap okuması isteniyorsa, aile içinde çocuk kitapla tanıştırılmalı, kitap okumaya özendirilmelidir. Kitap okumayan bir ailenin çocuğu da büyük bir olasılıkla kitap okumayacaktır. Aile çocuğu çevredeki kütüphanelere götürmeli, çocuğun yaşına uygun kitap almalı, ders kitapları dışındaki kitapları okuması için de desteklemelidir(diledebiyat.net, Erişim Tarihi: Ocak 2018).
Çocukları Kitaplarla Buluşturun
Yukarıda da belirtildiği gibi kitapla tanışmada, onu sevmede en önemli görev anne babalara düşmektedir. Çocuğunuzun ileride size güzel meyveler sunmasını istiyorsanız, çocuğunuzun sizi örnek almasının yanı sıra sizin de teşvik edici olmanız gerektiğidir. Okul ya da kurumlar gereken adımları atabilir, fakat anne ve babalardan gelecek olumlu davranışlar çocuğun benlik duygusunu geliştirecektir. Çünkü hayattaki her şeyden bihaber olan çocuklarınız sizin yansımanız olarak hayata, çevresine, ilişkilerine akiste bulunmaktadır.
Batılı ülkelerde anne karnında iken çocuklara kitap okunuyor ve bebek doğduktan sonrada buna devam ediliyor. Belki inanılması güç, fakat durum gerçekte böyle sevgili anne babalar. Çünküyapılan araştırmalara göre, 0-4 yaş aralığında her şeyi alan beyne daha baştan mesaj gönderen bu ülkelerin gelişimiortada. Ülkemizde bu durumun gelişmesi de toplu yararına olacaktır. Bukitapbenim.com bu konu ile ilgili ebeveynlere yol göstermekten büyük mutluluk duyacaktır. Okuyan, araştıran, sorgulayan çocukların gün geçtikçe artması, ileride dünya lideri olmak isteyen Türk toplumunun biran önce bu konu üzerine odaklanmasını gerektirmektedir. Çocuklarınıza kitabı, okumayı sevdirin, zira ülkemizin buna çok ihtiyacı var.
Kitap Yayınlatmak İyi Bir Yöntemdir
Türkiye’nin ilk ve tek butik yayıncılık platformu sayesinde, çocuklarınızın kitaba olan ilgilisini daha ileri düzeylere taşıyabilirsiniz. Çocuklarınızın kitaplarla haşır neşir olmasını istiyorsanız, işte size fırsat. Onların karalama şeklinde de olsa yazdıkları küçük hikayeler, şiirler ve resimleri kitaba dönüştürebilirsiniz. Böylelikle hem özgüven kazanacaklar hem de kitapla daha yakından haşır neşir olacaklardır. Kitap bastırmak, kitap yayınlatmak o kadar da zor değil. “Bu Kitap Benim” platformunun uzman editörleri tarafından oluşturduğunuz dosyalar titizlikle incelenecek ve yayına hazırlanacaktır. Bunun için bilgi@bukitapbenim.com mail adresimiz üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz. Eğer böylesi bir isteğiniz varsa, öncelikle linkimizdeki Kitap Bastırmak ve Yayınlatmak makalesini okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ana Sayfa Görseli: Photo by Aaron Burden on Unsplash
Kaynaklar
Çocuk ve Kitap İlişkisi, http://www.diledebiyat.net/cocuk-edebiyati/cocuk-ve-kitap-iliskisi, Erişim Tarihi: Ocak 2018.