Kitap baskı maliyeti nasıl belirleniyor?
Düşüncelerinizi ve hayallerinizi kelimelerle buluşturarak bunu bir kitap haline getirme isteğiniz çok güzel bir olay. Kendi adınıza gurur duyabileceğiniz aynı zamanda okuyanlarınıza bir şeyler katabildiğiniz için çok verimli bir olaydır kitap yazımı. Ancak kitap baskı maliyeti ve basım sürecinde bazen işler istediğiniz gibi gitmeyebilir. Kaliteli ve uzman bir yayıncı ile çalışmazsanız çok ciddi bir zaman ayırarak hazırladığınız eseriniz kitap baskı maliyeti ve olumsuz şartlar nedeniyle çok zorlu bir süreçle karşılaşabilirsiniz. Peki kitap baskı maliyeti nasıl belirleniyor?
Aşılması Gereken Kitap Basımı Aşamaları
Aylar belki de yıllarınızı verdiğiniz eserinizi hazırladınız ve basılmasını istiyorsunuz. Bu konuda geçilmesi gereken bazı aşamalar var. Ama merak etmeyin bu aşamalar o kadar zor süreçler değil. Hazırladığınız kitabınızı anlaştığınız yayınevine gönderdiğinizde ilk önce kitabınızın ebadına karar vermeniz gerekiyor.
İkici aşama da, kitabınızın sayfa sayısı belirlenir. Ardından kitabınız dizgi, mizanpaj, redakte edilmesi ve editörlük aşamalarından geçer. Kitabınızla ilgili yapılan düzenlemelerin ardından kapak tasarımı sizinle birlikte yapılır. Kapak çalışması biten kitabınız baskı formatına çevrilerek ozalit provası alınır ve dizgi aşasına geçilir. Bilgisayar ortamında son düzenlemeleri yapılan kitabınız için istenmesi halinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansının verdiği ISBN numarası alınır. Tüm bu aşamaların ardından kitabınızın baskı kalıbı alınır ve eseriniz matbaadaki sırasına girer.
Kitap Baskı Ölçüleri Nelerdir?
Kitap baskı maliyeti belirlenmesinde en önemli etkenlerin başında kitap baskı ölçüleri gelir. Kitabın ebadı büyüdükçe hatta eseriniz için özel bir ebat istediğinizde kitap baskı maliyeti bu oranda yükselir. Farklı türlerdeki kitaplar için farklı cilt seçenekleri ile birlikte farklı ebatlar ve farklı kağıt seçenekleri de bulunur. Kitabınız için seçeceğiniz yayın çeşidine göre genellikle yayın dünyasında bazı temel kitap ebatları ve kağıt türleri vardır. Hemen hemen tüm yayıncılık sektöründe kitap ebatları için ortak kullanım birimleri bulunur. Hatta artık bazı kitap boyutları kendilerine özgü isimlerle anılır. Düz metin kitaplarda genellikle Düz metinli kitaplarda roman, öykü, araştırma kitapları genellikle genel kitap boy denilen 13×19,5 cm ölçüsü ve Enzo 70 gr. ithal kağıt kullanılır. Ayrıca, 11×17 cm ölçüsüne cep boy kitap denir. Ancak ebatlar bu ölçülerle sınırlı değildir.
Kitap boyutları ve kullanım alanları şu şekilde sıralanır;
- 13,5×21 cm. Büyük Boy Kitap, Düz Metinler
- 11×17 cm Cep Boy Kitap, Düz Metinler
- 13×19,5 cm Genel Kitap Boy
- 16×23 cm Çalışma Kitap Boy
- 22×22 cm Prestij Kitap Boy, Tasarım Kitap, Sehpa Kitap
- 21×29,7 cm Eğitim Kitap Boy, Test Kitap Boy
Kitap Baskı Maliyetleri Nasıl Belirleniyor?
Kitap Baskı Maliyetini Azaltmanın Yolları Nelerdir?
Teknolojinin ve yayıncılık sektörünün gelişmesiyle birlikte isteyen herkes kendi kitabını artık rahatlıkla bastırabiliyor. Hazırladığı eserini kaliteli ve uzman bir yayıncı ile bastırıp hatıra olarak saklayabileceği gibi iyi bir satış ağıyla ciddi paralar kazanabiliyor. Bastırmak istediğiniz kitabınızın maliyetini azaltmak için bazı püf noktaları var. Kitabınızı A5 ebadı olan ve roman boy diye tabir edilen 13×19.5 cm ölçülerinde bastırırsanız maliyeti daha uygun olur.
Tasarımda renk sayısına dikkat edilmesi halinde kitap baskı maliyeti azaltılabilir. İç sayfalarda tek renk kullanımı size en avantajlı fiyatı sunarken, renk sayısı arttıkça 3 veya 4 renk fiyat da bu oranda yükselir. Kitabınızın ön ve arka kapağı ve kapak içlerini renkli seçebilirsiniz. Bu kısımların renkli olması fiyatı değiştirmez çünkü bu kapaklar farklı bir makinede basılır. Kitabınızın kapağında belirlediğiniz yazı ve resmi kabartma lak, gü
müş yaldız, altın yaldız ve gofre tercih ederseniz bu işlemin ekstra maliyeti olacağını aklınızdan çıkarmayın.
Kitap basımında en önemli maliyet unsurlarından biri de cilt seçimidir. Genelde Amerikan cilt tercih edilir. Diğer önemli etken ise iç ve kapak sayfalarında kullanılacak kağıt türüdür. Genellikle kapaklar standart 250-350 gr arası kağıttan yaptırılıyor. İç kağıtlarda ise 1.hamur kağıt genelde tercih edilebileceği gibi, 2.hamur, 3.hamur, ivory veya enzo kağıt da seçilebiliyor. Profesyonel ekibiyle butik yayıncılık yapan Bu Kitap Benim iletişim formu üzerinden hemen iletişime geçerek kitap baskı maliyeti konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.